Велика Парусија, 1863 година – Стар црковен ракопис од Света Богородица Пречиста

Категории: Ризница, Слајдер

Ракописот е препис од 1863 година. Велика Парусија е книга која содржи имиња на ктитори, донатори и други заслужни луѓе за изградба на црковен објект, во овој случај на манастирот Света Богородица Пречиста. Нивните имиња се споменуваат во литургии. Не ми е познато во кој период живееле овие луѓе бидејќи книгата е препис на постар ракопис. Остатоците од оваа книга се чуваат во архивот во Охрид. Најдени се во манастирот Пречиста.

На овој начин и ние зачувуваме дел од пишаното богатство.

Зачувајте го документот во .pdf верзија, тука.

Коментирај:

(Kicevo.Mk се оградува од сите коментари кои наведуваат на национална, расна и верска нетрпеливост)

Документарен филм посветен на судбините на членовите на првиот президиум на АСНОМ во кој влегувал и нашиот сограѓанин, Владимир Полежиноски, интелектуалец и составувач на првите документи на Асномска Македонија.

FB Analytics


Tags: , , , , , ,