Ова се 15-те најмоќни армии на Блискиот исток низ бројки

Блискиот исток е едно од најнемирното подрачје во светот. Богат со нафта, богат со историја, многу различни народи, обичаи и вери и секти, овој регион е вистинско буре барут. Таму речиси константно се војува, но засега судирите се од локален тип. Но војната во Сирија и Ирак се заканува да ги втурне сите држави од овој регион во катастрофален судир. Затоа и државите од овој регион трошат огромни средства на вооружување. Покрај регуларните армии, постојат уште стотици вооружени т.н. „милиции“ кои контролираат од квартови, села, па до цели региони во кои суверено владеат и често се во судир со армиите во регионот. Но за тоа о друга прилика.

Да ги погледнеме 15 најмоќни армии на блискиот исток:

15. Јемен

Буџетот за армијата: 1,4 милијарди

Активни војници: 66.700

Тенкови: 1260

Авиони: 181

Клучен сојузник: САД

14. Либан

Буџет за војската: 1700000000 $

Активни војници: 131.100

Тенкови: 318

Авиони: 57

Клучни сојузници: Саудиска Арабија и САД

13. Ирак

Буџет за војската: 6000000000 $

Активни војници: 271.500

Тенкови: 357

Авиони: 212

Клучни сојузници: Иран и САД

12. Бахреин

Буџет за војската: $ 730.000.000

Активни војници: 13.000

Тенкови: 180

Авиони: 105

Клучни сојузници: САД, Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати

11. Катар

Буџет за војската: 1900000000 $

Активни војници: 11.800

Тенкови: 90

Авиони: 72

Клучни сојузници: САД и Турција

10. Кувајт

Буџет за војската: 5200000000 $

Активни војници: 15.500

Тенкови: 368

Авиони: 101

Клучни сојузници: САД, Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати


9. Оман

Буџет за војската: 6700000000 $

Активни војници: 72.000

Тенкови: 215

Авиони: 101

Клучни сојузници: САД и монархијата на Блискиот Исток

8. Јордан

Буџет за војската: 1500000000 $

Активни војници: 110.700

Тенкови: 1321

Авиони: 246

Клучни сојузници: САД и Израел


7. Сирија

Буџет за војската: 1900000000 $

Активни војници: 220.000

Тенкови: 4950

Aavion 473

Клучни сојузници: Русија и Иран


6. Египет

Буџетот за армијата: 4,4 милијарди

Активни војници: 468.500

Тенкови: 4767

Авиони: 1100

Клучни сојузници: САД, Саудиска Арабија, Израел и Египет

5. Иран

Буџет за војската: 6300000000 $

Активни војници: 545.000

Тенкови: 2409

Авиони: 481

Клучни сојузници: Сирија, Судан, шиитските милитантни групи во Ирак и во Либан


4. Обединетите Арапски Емирати

Буџет за војската: 14400000000 $

Активни војници: 65.000

Резервоари: 545

Авиони: 444

Клучни сојузници: САД и монархиите на Блискиот Исток

3. Саудиска Арабија

Буџетот за армијата: 56700000000

Активни војници: 233.500

Тенкови: 1095

Авиони: 652

Клучни сојузници: САД, Кувајт, Бахреин, Обединетите Арапски Емирати

2. Турција

Буџетот за армијата: 18,1 млрд

Активни војници: 410.500

Тенкови: 3657

Авиони: 989

Клучни сојузници: САД, како и десетици европски земји

1. Израел

Буџет за војската: 15000000000 $

Активни војници: 176.500

Резервоарот: 3870

Авиони: 680

Клучни сојузници: САД, Јордан и Египет

 

Exit mobile version