Крнински дамаскин

Крнински (Кичевски) Дамаскин, последна деценија на 16 век, Манастир Света Богородица Пречиста. Еден од најзачуваните дамаскини од македонскиот превод на

Read more

Кичевска Каза (1900) – Васил К’нчов / Етнографија и статистика

Книгата на Васил К’нчов „Етнографија и статистика на населението“ (на Бугарски јазик) е издадена во 1900 година и претставува значајно

Read more

Кичевска Котлина: Сеоска насеља и становништво – Јован Ф. Трифуноски

„Кичевска котлина: Селски населби и население“ од авторот Јован Ф. Трифуноски е книга поврзана со книгата Кичевска Котлина од истиот автор,

Read more

Кичевија – Тома Смиљаниќ (1926)

Капитално дело составено во периодот 1922 – 1926 година на териоторијата на кичевско. Авторот Томо Смиљаниќ – Брадина имал прилика

Read more

Кичевска Котлина – Јован Ф. Трифуноски

Книгата “Кичевска Котлина“ (на српски јазик) од авторот Јован Ф. Трифуноски е значајно дело објавено далечната 1968 година заедно со книгата “Кичевска

Read more
Exit mobile version