Сердаре – Војводо (33)

Во науката за комуникологија, општењето „внатре во затворени групи “ изобилува со креативност, надворешна манифестација, неразбирлива за останатите ……….. Со

Read more

Судија да дајт Господ… (32)

Ако никој друг, тогаш студентите биле редовно присутни на сите спортски активности од кичевските клубови кога играле во Скопје. Денес,

Read more

Е немат колче! (31)

Ватерполо натпревар малку после II светска војна. Оскудација. Од спортски прибор само топка, импровизирани стативи за вода и сето тоа

Read more

Голема несреќа Вадлај, алтобус се превртел (30)

Пиењето утринско кафе в меана на Балкнаскиве простори не е само ритуал, туку и абер* што имат, што немат ……..

Read more

Табла (за соживотот) (29)

ТАБЛА……..како игра потекнува од Иран, кај нас донесена преку Турција. Паметам како дете и попосле, се играше на неколку „главни

Read more

Значи, та една жена ко ќе се упрајт по еден пат… (28)

Машки берберски салон. Мажи, кој чека ред, кој џабелебарош, кој сеирџија, ама сите зркачи до еден во тоа што ќе

Read more

Предниот вентил ко ќе ти се затворит (27)

Првиот бран гастербајтери отидени во светон по трошка леб, почнаа срамежливо да се враќаат поединечно назад во градот некаде 70

Read more

Миниии, отвори си, поарно за тебе (26)

Дали е привилегија да си кафанџија во мал град или не !!? Можеби има бенефити, ги знаеш сите гости, добриот

Read more

Хмел, хмел, чист хмел (25)

Во потрага по ќар, лесни пари, секоја далавера е (не)дозволена. Во средината на 70 – тите години собиралиште на некои

Read more

Е замисли што мажи биле тие што се уплашиле (24)

2003 година, 100 години од Илинденското востание. Цела година подготовки, санација на споменици од тој период ……. Помпезна најава на

Read more