Кинеските производи ја истиснаа вранештичката керамика

Како што наближува верскиот празник Духовден, така првата помисла кај сите верници е да се купат подароци за душа на покојните, а многудецениската практика вели дека вранештичкото земјено дуле било најдоброто нешто за да се исполни оваа обврска. Но како што поминуваат годините, така верниците ги менуваат навиките и кинеските евтини производи, кои се доминантни на нашиот пазар, целосно го истиснаа овој земјен производ, кој со векови се произведувал во селото Вранештица.
Самите грнчари се разочарани што состојбите се променија, откако пазарот се отвори за увозни чинии, шолји, бокали и други производи, кои се купуваат за овој верски празник, па и за секојдневни потреби.

– Работата од година на година опаѓа, но сепак околу верскиот празник Духовден постоеше нешто поголем интерес за нашите производи. Со отворањето на македонскиот пазар за кинеските евтини производи, за нашите керамички производи интересот речиси замре. Нашите дулиња или тави, не можеме да ги продаваме со цената на увезената стока, бидејќи овие рачно изработени производи не можат да се стават на исто рамниште со увозната индустриска стока. Делумно работата ни ја олеснуваат трговците од Скопје, Битола, Прилеп и од други градови, кои доаѓаат во нашето село и откупуваат дел од производството. Но тоа трае прекратко, поточно само околу овој празник и потоа сѐ по старо до наредната година – вели грнчарот Митре Божиноски, кој во целост е посветен на овој занает и егзистенција обезбедува единствено преку грнчарството.
И неговите колеги не се премногу задоволни од интересот за купување вранештичко дуле, а како главна причина и тие ја наведуваат евтината кинеска стока што го преплави нашиот пазар.

Читај повеќе