ВИДЕО: Како би течела втората корејска војна?

Најпрво се надеваме дека ова ќе остане само уште една неостварена претпоставка. Корејскиот полуостров е пред сериозна закана од нова војна, веројатно најсериозна од прекинот на огнот пред 60-тина години. Северна Кореја веќе издаде одобрување за користење на нуклеарно оружје за напад на цели на САД, а од пред неколку часа распоредува мобилни ракети со среден дострел долж морскиот брег.

Симулацијата која следи е изработена од CNN и прикажува хипотетички редослед на воените настани прие евентуален конфликт на полустровот. Северна Кореја ја напаѓа Јужна Кореја, врши инвазија со бродови и подморници, ги активира своите агенти во Ј. Кореја. Потоа следи контранападот. За повеќе, погледнете го видеото.

Евентуален воен конфликт на корејскиот полуостров би имал далекусежни последици по целиот свет знаејќи дека тој регион еден од најразвиените во светот. Додатно, масовна употреба на нуклеарно оружје (би било прв случај во историјата) буквално би го сотрела регионот на подолго време.