Празнувањето на Ѓурѓовден во Козица – многувековна традиција

За пошироката јавност во земјава селото Козица, Кичевско, е познато како родно место на славниот илинденски војвода Јордан Пиперката, но ова село е надалеку познато и по многувековната автентична прослава на верскиот празник Ѓурѓовден. На овој ден целото село се вклучувало во оваа прослава, а најдобар сведок на долгата традиција е и една фотографија стара 125 години, на која можат да се видат селани со цвеќе во рацете и во свечени облеки како го прославуваат овој ден.

– Нашето село надалеку е познато по автентичниот начин на прослава на верскиот празник Ѓурѓовден. Според она што ни беше пренесено од постарите поколенија, за овој празник сите жители на селото свечено облечени уште рано наутро се упатувале во планината над селото во месноста Краста, каде што го поминувале поголемиот дел од денот и каде што се печеле јагниња на ражен и се подготвувале други традиционални јадења. Во месноста Краста козичани останувале до попладневните часови, од каде што со цвеќе во рацете се враќале во селото и каде што на еден столетен костен се поставувала нишалка на која сите по ред се нишале, додека другите присутни соселани им пееле песни во согласност со нивната возраст и брачна состојба – вели Раде Петрески, жител на Козица.

Читај повеќе

Exit mobile version