Локални избори 2013 – Кој каде победи?

Заврши гласањето на локалните избори 2013 година. Рокот за поднесување на приговорите сеуште е во тек. Втор круг за 2 недели, засега, ќе има само општина Долнени, а доколку ДИК ги прифати забелешките на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ за општина Струга каде беа забележани сериозни нарушувања на изборниот процес, повторување на вториот круг ќе има и таму.

Според резултатите, ВМРО-ДПМНЕ има освоено 57 градоначалници, СДСМ-4, ДУИ-14, ДПА-2, СНСМ-1 и двајца независни кандидати кои победија во Могила и Чучер Сандево.

Ова се освоените градоначалнички места според резултатите кои ДИК ги објави по целосното пребројување на гласовите од сите општини.

Коалиција “За подобра Македонија” Коалиција “Сојуз на иднината” ДУИ ДПА Српска Напредна странка во Македонија Независен Сеуште нема избрано (втор круг)
Град Скопје Струмица Арачиново Струга* Карпош Могила  Долнени
Аеродром Ранковце Желино Студеничани Чучер Сандево
Босилево Куманово Брвеница
Битола Центар Врапчиште
Берово Липково
Богданци Кичево
Бутел Сарај
Василево Гостивар
Велес Теарце
Валандово Тетово
Вевчани Чаир
Виница Боговиње
Дебарца Дебар
Ресен Пласница
Делчево
Гази Баба
Гевгелија
Ѓорче Петров
Градско
Демир Капија
Дојран
Демир Хисар
Јегуновце
Зелениково
Зрновце
Кавадарци
Карбинци
Кочани
Лозово
Илинден
Кисела Вода
Конче
Ресен
Старо Нагоричане
Облешево
Кратово
Крива Паланка
Кривогаштани
Крушево
Маврово и Ростуше
Македонска Каменица
Македонски Брод
Неготино
Новаци
Ново Село
Охрид
Петровец
Пехчево
Прилеп
Пробиштип
Радовиш
Росоман
Сопиште
Чашка
Штип
Свети Николе
Шуто Оризари