Нафтата најефтина во последниве години

Цените на нафтата на светските берзи синоќа паднаа на најниско ниво во последниве три години, како последица на одлуката на Саудиска Арабија да ги намали цените за извоз на енергенсот на американскиот пазар.

Американска „лесна“ нафта за испорака во декември синоќа поевтини на Берзата во Њујорк за 1,59 долари на 77,19 долари за барел, што претставува нејзина најниска цена од 3 октомври 2011 година. Во текот на вчерашното тргување во Њујорк, нафтата во еден момент достигна цена од 75,84 долари за барел, но на затворањето на Берзата се стабилизира на 77,19 доалри.

Exit mobile version