Кои се неработни денови во 2013 година?

За сите граѓани на РМ

• 01 Јануари, Нова Година (вторник)
• 07 Јануари, Божик (понеделник)
• 01 Мај, Ден на Трудот (среда)
• 6 Мај, Велигден, вториот ден на Велигден (понеделник)

• 24 Мај, „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители (петок)
• 02 Август, Ден на Републиката (петок)
• 7 Август, Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам (среда)
• 08 Септември, Ден на независноста (недела, неработен ден е понеделник)
• 11 Октомври (петок), Ден на народното востание
• 23 Октомври (среда), Ден на Македонската револуционерна борба
• 08 Декември (недела), “Св. Климент Охридски”

***Доколку државните празници и празниците на РМ паѓаат во недела, наредниот ден се смета за неработен.

За граѓаните од православна вероисповед

• 06 Јануари, Бадник, ден пред Божик (недела)
• 19 Јануари, Богојавление – Водици (сабота)
• 3 Мај, Велики Петок, петок пред Велигден (петок)
• 21 Јуни, Духовден, петок пред Духовден (петок)
• 28 Август, Успение на Пресвета Богородица – Голема Богородица (среда)

За граѓаните од католичка вероисповед

• 1 Април, Велигден, вториот ден на Велигден (понеделник)
• 01 Ноември (петок), Празникот на сите светци
• 25 Декември (среда), првиот ден на Божик

За граѓаните од муслиманска вероисповед
• 15 Октомври (вторник), Курбан Ба`јрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ
• 22 Ноември (петок), Ден на Албанската азбука 

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

• 27 Јануари (сабoта), Свети Сава

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ 
• 8 Април (понеделник), Меѓународен ден на Ромите

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ
• 23 Мај (четврток), Национален ден на Власите

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ 

• 26 септември (четврток), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ 
• 28 Септември (сабота), Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ 

• 21 Декември (сабота), Ден на настава на турски јазик