Поларна гозба

Дури 80 поларни мечки се гостат со отсечена глава оставена намерно од ловците од индијанското племе Инуити во едно село во Кактовик на Аљаска. По фестивалот на ловење на китови, ловците намерно оставаат богата гозба за мечките кои оваа година дошле во најголем број, дури 80.

Оваа традиција е стара точно 50 години и за тоа време поларните мечки научиле точно кога се одржува па дошле „организирано“.

Стивен Амстрап, вревен научник во Polar Bear International вели дека не е изненаден. „Мечките не се глупави суштесва“ – вели тој. „Тие точно знаат кога има месо на плажите“.