ФОТО: Се заокружува реконструкцијата на главната улица во Кичево

По неполни 12 месеци завршува реконструкцијата на главната улица во Кичево. Така што деновиве се става завршниот слој асфалт на

Read more

На денешен ден починал Александар Македонски

На денешен ден во 323 г.п.н.е. во Вавилон умре Александар Македонски, син на Филип Втори Македонски и на Олимпија, ученик

Read more

Александар Македонски и Цар Самуил зборувале на ист јазик?

По оваа исклучително интересна книга што се чува во НУБ „Св.Климент Охридски“, професор Винко Прибојевич, користејќи голем број цитати од

Read more

Кичево сепак ќе задржи дел од легендарната калдрма

Целосната реконструкција на главната улица во Кичево сепак ќе задржи дел од стариот белег бидејќи во средиштето на градот ќе

Read more

ФОТОВЕСТ: На кичевчани им расцветаа јапонските цреши

Процветаа јапонски цреши кои есента беа засадени покрај реконструира главната улица во Кичево наместо старите костенови и липови стебла. Кичевчани

Read more

ФОТО: Продолжуваат работите за реконструкција на кичевскиот водовод

Деновиве беше извадена коцката во централното градско подрачје по должина на улицата „Александар Македонски“ каде започнуваат работите за реконструкцијата на

Read more

ФОТО: Александар Македонски насликан на куќа во Кичевско од пред 102 години

Она што на многумина кои не се оттука им е во најмала рака „сензационално“, за овдешниот народ е секојдневие, традиција.

Read more

ФОТО: Започна асфалтирањето на „Александар Македонски“

Започна асфалтирањето на улицата „Александар Македонски“ (поранешна „Маршал Тито“). По неколку месеци работа централното градско подрачје ќе добие нов лик.

Read more

ФОТО: Забрзано се работи на улицата Александар Македонски – тротоарите скоро готови

Привршуваат работите од првата фаза на комплетната реконструкција на улицата Александар Македонски во централното градско подрачје. Полека но сигурно улицата

Read more

Руски псалтир од 16 век зборува дека Александар бил Македонец, а не Грк

Александар Македонски е Македонец, има голема поврзаност меѓу сегашните Македонци и Александар Македонски. Ова го покажува факсимилното издание на руската

Read more