Започнаа археолошките истражувања на Китино Кале

Археолошкиот музеј на Македонија во соработка со Музејот на Западна Македонија во НОВ од Кичево, почна сондажни археолошки истражувања на

Read more

Во Босна откриена огромна базилика од времето на Јустинијан Први

Во Босна, поточно во Република Српска во подрачјето Лакташ кај село Бакинци и околината се пронајдени остатоци од ранохристијанска базилика

Read more

Дали е навистина откриена гробницата на сопругата и синот на Александар Македонски?!

Вчера одекна веста дека грчките археолози веруваат дека ја откриле гробницата на сопругата и синот на Александар Македонски, Роксана и

Read more

ВИДЕО: Монети од Александар Македонски пронајдени во Бугарија

Бугарските археолози открија богата остава  со монети со ликот на македонскиот крал Александар III Македонски. Оставата била откриена на локалитет

Read more