Денес е Вознесение Христово (Спасовден)

Празникот на Христовото вознесение – Спасовден спаѓа во големите христијански празници, се празнува 40 дена по Велигден и секогаш е

Read more

Започна божиќниот пост

За православните христијански верници кои се водат според стариот Јулијански календар денеска почнува шестнеделниот Божикен пост. Постот ќе трае 40

Read more

Честит Крстовден

Денес православните христијани денес празнуваат два настани поврзани со Чесниот Крст – пронаоѓањето на Чесниот Крст на Голгота и враќањето

Read more