Ние со тримесечен курс бараме (10)

Колку ли само пати во животот човек е доведен во ситуација за негови судбоносни прашања, да одлучуваат луѓе со недоволни

Read more

Леши капетан бандата ја водише (9)

Доаѓањето на филмови со тематика од Народно ослободителната војна во градот, задолжително носеше невидени гужви пред проекцијата на филмот. Таквите

Read more

Викнете доктур, с’овега… (8)

Тогаш рингишпили, циркуси и слични забавни содржини во градот, доаѓаа на местото од сегашниов младински дом „Кочо Рацин“, поточно од

Read more

„Глава бела, кочан тврд“ (7)

Има една мала колонија на Италијанци (Асизи, Кармело, Барбарели (дете од полковникот Колонело) кои останале да живеат во нашиот град

Read more

За мене бермуди и три дена во Охрид (6)

Компромис е кога ќе поделиш торта на еднакви делови, а притоа секој да има чувство дека го добил најголемото парче.

Read more

Дај ми од она малоно, зеленоно шише (5)

Едно време беше мода да се купи регал со бифе – бар, вградени во него. Мода беше, ама не секој

Read more

Диско „Црна Мачка“ (4)

Стана мода, беше потреба кругот на друштвото и поблиските да имаат приватно Диско. Тие Диско клубови беа соби во подруми

Read more

Групите и бандите во градот (3)

Дали може да се зборува баш за банди или за подобро организирани групи во градот, оставам на Ваша проценка !!?

Read more

Ако појдам во Чаршија… Пантомима (2)

Не мислам на битолската чаршија како во познатата песна. Мислам на нашата, кичевската. Секако, за нас попозната и поубава. А

Read more

Ако појдам во Чаршија: Палмата како повод за различните видувања на иста работа (1)

Дека дури и двајца луѓе, а не многу повеќе, можат различно да мислат за иста работа, разбрав преку приказната за

Read more