Кинеските производи ја истиснаа вранештичката керамика

Како што наближува верскиот празник Духовден, така првата помисла кај сите верници е да се купат подароци за душа на

Read more

Кичевска Каза (1900) – Васил К’нчов / Етнографија и статистика

Книгата на Васил К’нчов „Етнографија и статистика на населението“ (на Бугарски јазик) е издадена во 1900 година и претставува значајно

Read more

Не можат ни свеќи на покојните да им запалат од агресивните кучиња

Состојбата со кучињата-скитници во Кичево е толку загрижувачка, што за сите граѓани овие глутници претставуваат непремостлива пречка за нормална живеачка.

Read more

На Кичево му се случува градежен бум

И покрај економската криза во земјава и забрзаното иселување на младите во странство, сепак, според интензитетот на станбената изградба, овие

Read more

Се запали автобус на Стража кој превезувал ученици

Патнички автобус на приватна превозна компанија се запали утрово на патот Кичево – Гостивар после превојот Стража. Автобусот превезувал ученици

Read more