На денешен ден починал Александар Македонски

На денешен ден во 323 г.п.н.е. во Вавилон умре Александар Македонски, син на Филип Втори Македонски и на Олимпија, ученик

Read more

Творештвото на Омер Калеши низ слики

Вчера пишувавме накратко кој е Омер Калеши. Денес ви претставуваме мал дел од неговото огромно творештво. Се надеваме дека еден

Read more

Омер Калеши – кичевчанецот – граѓанин на светот

„ Старамајка ми беше Македонка и од мајка ми ја се македонски су учел. Татко ми беше Албанец. Ја су

Read more

Резервна татковина

Си бил еден Исмаил, најпрв фудбалер во градот под Пониква. Жилав, пргав, не многу крупен. Како што се пробиваше и

Read more

ФОТО: Македонец од Кичево од 1903 година во руски весник

„Македонецот од Кичево, Битолски вилает“. Вака гласи описот на една слика од рускиот весник „Весник и библиотека за самообразование“ од

Read more

Руски псалтир од 16 век зборува дека Александар бил Македонец, а не Грк

Александар Македонски е Македонец, има голема поврзаност меѓу сегашните Македонци и Александар Македонски. Ова го покажува факсимилното издание на руската

Read more
Exit mobile version