Чашуле: Каков е Македонскиот јазик

Сум пишувал за ова повеќе пати, ама мислам дека е поактуелно од кога било. Ве молам трпеливо прочитајте го текстов.

Read more

Европската унија вчера го избриша Македонскиот јазик на самитот во Софија

Големо понижување за Македонија и Македонскиот народ се случи вчера на Самитот ЕУ-Западен Балкан. Имено, како еден од достапните јазици

Read more

Бесплатни курсеви за странски јазици за невработените во Кичево

Агенцијата за вработување во Кичево и годинава со средства од ЕУ организира бесплатни курсеви за невработените лиза, кои се пријавуваат

Read more

Првото училиште на македонски јазик заборавено од државата

Од училиштето во селото Подвис, Кичевско, каде што првпат се одвивала настава на македонски јазик, во септември 1943 година, на

Read more

Кичевчанецот Тино Алексов надмина 10 000 преводи на Facebook!

Веќе пишувавме за Кичевчанецот Тино Алексов, човекот поради кого користите Facebook на Македонски! Тогаш имаше 6135 преводи на термини на

Read more

Бранко Стојаноски човекот кој „згреши“ бидејќи си ја сакаше татковината

“Мора ли денес човек да биде нечовек за да стане човек” Тешко и мачно е да се оди спроти ветерот

Read more

Во Солун се учи на македонски јазик

Македонското меѓународно движење за човекови праваи Австралиско-Македонскиот комитет за човекови права објавија дека го зголемуваат финансискиот фонд за изучувањето на

Read more

ФОТО(И)СТОРИЈА: Првите ученици од училиштето во Подвис

Првите ученици на училиштето во село Подвис, сликани за време на прославата „50 години од првото училиште на Македонски јазик“.

Read more