По 106 години во Кичево ќе се гради црква

По еден век во Кичево ќе биде изградена нова православна црква. Црквата ќе го носи името на словенските просветители “Св.

Read more

Честит Петковден

Денес православните верници го празнуваат верскиот празник посветен на Света Параскева (Петка) – Петковден. Овој ден е семејна слава на

Read more

Чудото во Свети Димитрија продолжува. Светнаа уште две фрески

Според кажувањата на свештениците од црквата, пред дваесетина дена преку ноќ бил исчистен живописот кој се наоѓа пред олтарот на

Read more

Франција ќе ги укинува зборовите „Мајка“ и „Татко“

… а наместо нив ќе стои „Родител 1“ и „Родител 2“. Причина е предлогот за легализација на хомосексуалните бракови, а

Read more

Преданија: Колку је стар и какво му је потеклото на манастирот Св. Јован Бигорски

Немајет многу писмени трагови ниту пак некакви преданија ни за старосва, ни за потеклово на овја манастир. Ако се судит

Read more

Св. Александар од Белица, црква која крие мошти од Светец?

Над селото Белица (кичевска), во кругот на гробиштата постои мало црквиче посветено на Свети Александар. Селаните го слават на 26

Read more

Откриен и скелет при реконструкцијата на главната улица

Според кажувања на очевидци, при ископувањата за реконструкцијата на главната улица, во близина на црквата е откриен и скелет. Откритието

Read more

Откриени два бунари при реконструкцијата на главната улица

ВИДИ: ФОТОГРАФИИ ОД ЕДЕН ОД ОД ОТКРИЕНИТЕ БУНАРИ Два бунари со чиста вода за пиење се откриени при реконструкцијата на

Read more