Кичевска Каза (1900) – Васил К’нчов / Етнографија и статистика

Книгата на Васил К’нчов „Етнографија и статистика на населението“ (на Бугарски јазик) е издадена во 1900 година и претставува значајно дело за статистичката состојба на населението по етничка структура во етничка Македонија на крајот на 19 век. Меѓу нив е поместена и кичевската каза која отприлика ги опфаќа денешните граници на општина Кичево.

Поради почитичките прилики во тоа време, Македонците се запишани како Бугари.

Книги:

Exit mobile version