Е замисли што мажи биле тие што се уплашиле (24)

2003 година, 100 години од Илинденското востание. Цела година подготовки, санација на споменици од тој период ……. Помпезна најава на сите ѕвона: ….од Истабул ќе ни биде донесено оригиналното црешово топче.
Со сета должна почит, беше донесено оригиналното црешово топче. Слета авионот и за прв пат во оригинал видовме и допревме 100 – годишна историја на нашите предци. Црешовото топче беше предадено во рацете на гардист кој го носеше со леснотија.

Серијал текстови посветени на Кичево некогаш: „Ако појдам во чаршија“

Анџак на муабетот, влегува Злате С. во една од кичевските кафеани каде претежно се собираат преставници од разни етнички припадности и каде секој со секого терат дангара без пардон и без лутење, што е најважно. Веднаш „удар“ в ребра: – … „Абе Злате со ова топчево ко стебло ќе го уривавте Султанот наш / Е замисли што мажи биле тие што се уплашиле од него“ … им дал каршилак со контра Злате С. ….раскажано од Сабата.

Пренесува и раскажува: Марјан Стојаноски – Мако