Антологиски видеа: Кичевчани за Илинден маршираат накај Крушево (1988 година)

Со мало задоцнување, бидејќи ни беа испратени непосредно пред Илинден, ги објавуваме овие две видеа направени во далечната 1988 година.

На видеата се кичевчани кои се собираат и одат пешки накај Крушево по повод Илинден. Попатно застануваат на гробовите од Христо Узунов, Ванчо Србаков и соборците во село Цер. Во Крушево се среќаваат со внуката на војводата Питу Гули.

Ваквите активности во тоа време биле набљудувани од тајните служби на СФРЈ и бележени како акти на национализам. Секоја чест за луѓето на видеата.

Кичевчани маршираат кон Крушево за Илинден 1988 година

Кичевчани на Мечкин камен и на гости кај внуката од Питу Гули 1988 година

Видеата се објавени благодарение на Љубе и Бобан Томески

Exit mobile version