Денес е Преподобен Нектариј Битолски

Преподобен Нектариј се родил во Битола и на крштението бил наречен Николај. Неговата мајка, кога работеле на гумното, задремала и

Read more

За многу години Воведение на Пресвета Богородица

Празникот Воведение на Пресвета Богородица во храмот, што народот го вика Света Пречиста или само Пречиста спаѓа во поголемите есенски

Read more

Г.г.Стефан: За решавање на спорот потребно е расположение од двете страни

Нацрт договорот од Ниш меѓу Српската православна црква и Македонската православна црква е завршен и не важи, бидејќи тој не

Read more

Воскреснува Светиклиментовиот универзитет на Плаошник

Градежните фирми „Митан-пром“ од Охрид и „МЗТ-инженеринг“ од Битола вчера гизапочнаа градежните активности од проектот за возобновување на Светиклиментовиот универзитет

Read more

Кратко житие на Светите 40 битолски преподобномаченици

Во времето кога Османлиите тргнале да го завладеат Балканскиот полуостров, градот Битола (нарекуван уште и Манастир поради бројноста на црквите,

Read more

Канонизирани 40-те битолски маченици

Со голем народен собир во Битола, Македонската православна црква, со свечена божествена литургија во црквата Свети Великомаченик Димитрија ги канонизира

Read more

Вечерва манастирот Пречиста ќе не собере уште еднаш

Утре е  Рожденство на Пресвета Богородица – Мала Богородица. Вечерва уште еднаш традиционално реки од народ ќе се упатат кон

Read more