Од денес започна есента

Есента на северната полутопка на Земјата понува денеска, во 05:09 часот по средноверопско време и ќе трае 89 дена, 20 часа и 29 минути. Истовремено на јужната хемисфера ќе почне пролетта. Првиот есенски ден во Скопје ќе трае 12 часа и 12 минути, а ноќта 11 часа и 48 минути.
Метеоролозите за стартот на есента во Македонија најавуваат сончево време со температура до 28 Целзиусови степени. Есента на северната полутопка ќе заврши на 22. декември, кога почнува зимата.